Reč bivših studenata

Diploma stečena na PMF-u mi je omogućila da biram posao, a stečena znanja da brzo napredujem u karijeri. Preciznom matematičkom pristupu  i danas dajem prednost nad ostalim metodama pri analizi procesa u preduzeću. U osnovi novih softverskih tehnologija su rezultati naučnih istraživanja u oblasti informatike i matematike, te su mi ova znanja u mnogome olakšala usvajanje modernih tehnologija.

Milovan Kovačević, Šef informatičkog sektora, NIS-Naftagas, Novi Sad

Jako mi je drago što sam studirala na PMF-u, jer mi je ovaj fakultet dao širok spektar znanja. Naučila sam osnovne stvari iz više oblasti računarstva, što je jako dobra osnova za napredovanje. Upoznala sam se s nekoliko novih tehnologija, što mi je bila prednost kod traženja posla. Profesori i asistenti su spremni na saradnju, uvek sam imala kome da se obratim kad sam nailazila na probleme ili imala neka pitanja. Sve u svemu, bilo je super.

Timea Gerhat, profesor računarstva i informatike, Gimnazija sa domom učenika za talentovane učenike "Boljai", Senta

Obrazovanje na Departmanu za matematiku i informatiku naučilo me je najpre kako da pravilno razmišljam - oslanjajući se na znanje o tome šta računari mogu da urade - u cilju iznalaženja najboljih rešenja za praktične probleme koji se javljaju u primeni informacionih tehnologija. Kursevi iz programiranja i informatike uopšte, koje predaju kvalifikovani predavači, pripremiće vas za poslovne izazove koji iz dana u dan postaju sve veći i zahtevniji. Nisam u prilici da uporedim nastavu sa nekim od prestižnih stranih univerziteta, ali lično verujem da programeri koji završe studije na PMF-u važe za najbolje obrazovane, poredeći sa onim što nude ostali fakulteti u zemlji.

Svetozar Radojčin, "Energosoft", Novi Sad

Nikad se nisam pokajala što sam studirala na PMF-u. Imala sam zaista izuzetne profesore, a kada sam se zaposlila (još dok sam radila diplomski "vrbovana" sam da dodem u firmu u kojoj i sad radim), nisam morala naknadno da učim neke stvari, jer sam ih već znala. Isto tako, tada nisam baš bila "srećna" dugotrajnom izradom diplomskog rada (projektovanje velikog informacionog sistema), ali sam posle, zaposlivši se, i te kako bila zahvalna na i sebi i mentoru na uloženom trudu, jer sam naučila toliko toga što tokom dotadašnjeg školovanja nisam imala prilike da čujem: o glavnoj knjizi, kontima, analitici i subanalitici, dugovno-potražnoj strani... tako da mi  uopšte nije bio problem kada su me odmah po dolasku u firmu "bacili u vatru".

Dragana Mandić, IT specialist and SAP consultant,"Tarkett doo", Bačka Palanka

Informatički predmeti su mi pružili jaku osnovu za dalji napredak u struci. Razni informatički predmeti ne uče kako koristiti određeni programerski alat, ali uče kako rešavati najraznovrsnije probleme koji se javljaju pri razvoju aplikacija. Koliko je ovo znanje važno shvati se tek kada se krene sa rešavanjem stvarnih problema. Matematika me je naučila apstraktnom mišljenju i tome kako treba pristupati rešavanju problema. Sve u svemu fakultet me je naučio kako da učim i usavršavam svoje znanje.

Jan Sokol, Technical Team Lead / Senior Software Engineer, enprovia Software Engineering, Bratislava

Naš Departman je savršen izbor kad je u pitanju naučno-istraživacki rad. Što se prakse tiče, drago mi je što joj se poslednjih godina posvećuje sve više pažnje, jer praksa je dragoceno iskustvo. Teorijski smo potkovani i više nego što treba, što je izvrsna osnova za one koji ne žele da stanu kada se radi o obrazovanju i nastavku studija. Kako sam na samom startu svoje karijere, dovoljno je reći da sam zadovoljna. Posao danas nije lako naći, pogotovo kvalitetan, ali mislim da smo mi povlašćeni i još uvek deficitarni na tržistu rada. Vredelo je. Informatika je čudo.

Jelena Moldovanov, inženjer softverske podrške, Služba informacionog sistema, "Sojaprotein", Bečej

Principi matematike potrebni su svakome. Svako mora da razvije veštine za rešavanje problema, a matematika za to daje dobre osnove. Izučavajući matematiku, učimo da primenjujemo logičke šablone u svakodnevnom životu. Poznavanje matematike je osnova za dobar pristup i kvalitetno rešavanje problema. Učeći osnovne matematičke veštine, učimo da sagledamo problem u celini, sve njegove strukturne delove, pre nego što pristupimo njegovom rešavanju. Matematičar će uvek prvo da razmotri sve opcije koje vode do cilja, sagledaće sve potrebne korake, i vrednovaće ih, tako da dođe do najboljeg i najefikasnijeg rešenja, tako da će u mnogim naizgled nerešivim situacijama, uspeti da dođe do savršenog odgovora, čak i kad svi ostali odustanu.

Nikada nisam zažalila što sam se upisala baš na PMF i da danas treba da biram, odabrala bih opet njega. Do današnjeg dana, nikad više nisam srela tako posvećenu grupu široko obrazovanih profesora. Usadili su mi ljubav ka matematici i računarima, pokazali su mi koji su najefikasniji načini učenja. Njihov prijateljski stav, kreativnost, ljubav prema poslu, naučili su me kako da postanem bolji čovek, kako da se ja ophodim prema mojim studentima. Ukazali su mi na put ka sopstvenom usavršavanju, kojem svakog dana stremim. Bila mi je i ostala čast, što mogu da kažem: Studirala sam na novosadskom PMF-u!

Nataša Kovač, asistent, Fakultet za pomorstvo, Kotor